Saras Must

Ta till vara på din frukt, få härlig närproducerad must!

Till toppen

Frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar angående mustning. Klicka på en fråga nedan för att se svaret.

Priser 2018

Vid inlämning av äpplen

Råmust
egen (väl rengjord) hink/dunk 12 kr/l
plastflaska 1 l 25 kr
hink 5 l 85 kr
Pastöriserad must
Behövs minst 20 l (ca 40 kg)
bag-in-box 3 l 80 kr
bag-in-box (endast påse) 3 l 70 kr

Vilka äpplen kan jag använda?

Du ska inte musta mörkbrun, möglig eller rutten frukt. Fallfrukt från djurhagar kan du också lämna hemma. Undvik också övermogen frukt som börjar bli mjuk och mjölig. De ger ett dåligt utbyte av must samt sätter igen pressdukarna. Detta testar du enklast genom att ta en tugga av frukten - gör det så kallade ”knaktestet”. Om det knakar när du biter i frukten och en stor bit lossnar - är det bra att musta, om tänderna däremot sjunker in i frukten - är det för sent!

Vi förbehåller oss rätten att inte musta frukt som inte är lämplig för mustning. Till exempel frukt som är mjölig, rutten eller för tidskrävande.

Hur mycket must får jag av min frukt?

Av 10 kg frukt får man ut ca 6 liter dryck, dvs. utbytet ligger oftast runt 60 %. Dock så kan det varriera beroende på bl. a. vilken sorts äpplen man mustar och hur säsongen varit.

Här under kan du räkna ut ungefär hur mycket must du kan få av din frukt.

Jag har kg

Du kommer få ca 0 liter must.

Var förvarar jag musten och hur länge håller den sig?

Den råa musten, råmust, är kylvara och håller 4 -5 dagar. Den går även bra att frysa för senare konsumtion.

Vill du ha lång hållbarhet på din must utan att frysa så pastöriserar jag drycken. Här måste jag ha en mängd på minst 20 liter (ca 40 kg) för att kunna starta pastören. Den värmebehandlade musten tappas sedan på bag-in-box med en hållbarhet på 1 år.

Vad är pastörisering?

Pastörisering är en process där musten värms upp till 78 grader för att ta död på eventuella jäst och mögel sporer. Musten tappas därefter på bag-in-box och håller då i ett helt år. Du måste ha en mängd på minst 20 liter must (ca 40 kg frukt) för att vi ska kunna starta pastören. Du kan även pastörisera själv hemma i en gryta på spisen och sedan hälla på glasflaskor.p>

Hur vet jag hur mycket frukt jag har?

Du kan räkna med att en stor papperskasse från mataffären kan rymma 10 - 12 kg. En fylld banankartong kan väga 20 kg.

Vilken typ av frukt kan man musta?

I musteriet kan vi musta äpplen och päron (Vid drop-in; mustar vi dock endast äpplen).

Vilka sorters frukt är bäst att musta?

De flesta sorters äpplen och päron är goda att musta; att blanda olika sorter brukar bli bäst. Frukten ska vara mogen men inte övermogen; en vägledning är att omogen frukt har vita kärnorna och mogen frukt har bruna kärnor. Men det bästa är att smaka på frukten. Smakar den gott blir det mycket troligt god smak även på musten! Det går bra att ta fallfrukt med mindre (ljusbruna) skador. ”Rost” eller bruna prickar på skalet påverkar inte heller smaken.

Hur är musten förpackad?

För råmust har vi har 1-liters flaskor (i plast) och 5-liters hinkar till försäljning. Vill du ha musten i egna flaskor så önskar vi att du kommer med dunkar eller hinkar som rymmer 5 liter eller mer; så går det snabbare för oss att hjälpa dig (och nästa kund)! När du kommer hem kan du själv hälla upp på mindre plastflaskor som passar i frysen. Vid pastörisering av din must förpackar vi musten i 3-liters bag-in-box. Du kan själv välja med eller utan kartong.

Hur hittar jag till musteriets uppställningsplats Mörteryd?

Du kan enkelt hitta till musteriet om det står uppställt i Mörteryd genom kartan nedan. En kilometer från musteriet finns caféet Två Röda Hus.

Välkommen med din bokning!
Boka

Den här hemsidan använder Cookies. Vad är Cookies? Genom att använda hemsidan tillåter du detta.

Hemsidan är gjord av Olliver Persson. olliver.persson@gmail.com